Jan Jooris

Jan Jooris, Packaging Development Manager bij Belgische chocoladefabrikant Guylian, werkt al ruim tien jaar nauw samen met verpakkingsleverancier Packaging Partners. De relatie staat al jaren als een huis en zal de komende periode alleen nog maar sterker worden.

Het familiebedrijf, dat sinds 2008 een dochterbedrijf is van de Lotte Groep, groeide in de afgelopen decennia uit tot één van de meest toonaangevende chocoladeproducenten van Europa. Voor de verpakkingen klopt Guylian al lange tijd aan bij Packaging Partners – een samenwerking die voorlopig sterk blijft aanhouden.

Oorsprong

De samenwerking tussen Guylian en Packaging Partners begon ruim tien jaar geleden. “Voorheen werd al onze chocolade ingepakt in kartonnen doosjes”, vertelt Packaging Development Manager Jooris. “Maar toen we over zijn gegaan op sta-zakken en dit zelf niet meer konden verpakken, gingen we op zoek naar een externe partij die deze verpakkingen voor ons kon maken.” Door de samenwerking aan te gaan met verpakkingsbedrijf NOMI Co-Packing raakte Jooris in contact met Rob Daniels van Packaging Partners. Jooris: “Packaging Partners levert folie voor A-merken bij NOMI Co-Packing en dit is ook hoe wij in contact zijn gekomen met elkaar.”

Sinds die ontmoeting is Packaging Partners de vaste leverancier geworden van de flexibele verpakkingsfolies die gebruikt worden in de chocoladeproducten van Guylian. “Wij hadden geen machines of grondstoffen om de verpakkingen te maken, dus zijn we in zee gegaan met Packaging Partners. Sindsdien werk ik nauw samen met Packaging Partners en ben ik erg tevreden over de producten die zij aanbieden.

Vertrouwde samenwerking

De samenwerking tussen Packaging Partners en Guylian verloopt al jaren bijzonder goed. Toch speelt persoonlijke voorkeur een grote rol bij de samenwerking. “Voordat we een nieuw project ontwikkelen, benchmarken wij eerst bij verschillende folieleveranciers”, laat Jooris weten. “Dat biedt ons een referentiekader van de verschillende partijen die voor ons de productie op zich kunnen nemen.”

Guylian zal niet snel met een ander bedrijf in zee gaan. Jooris is daar erg stellig in. “Het komt weleens voor dat een concurrent van Packaging Partners vergelijkbare prijzen en methodes hanteert. Ondanks het brede aanbod van Packaging Partners zijn er natuurlijk meer bedrijven in de regio.” Dit lijkt echter in het niet te vallen bij de relatie die de twee bedrijven onderling hebben. Jooris: “Ik kies voor vertrouwen en samenwerking, dat is voor mij van groot belang. Ongeacht de laagste prijs of snelste levering, verkies ik een prettige samenwerking boven andere zaken.”

Invloed in het gehele productieproces

Jooris praat vol lof over de manier hoe er zaken gedaan wordt tussen Packaging Partners en Guylian. Jooris: “Rob Daniels is het aanspreekpunt voor Guylian: heeft grote kennis van materialen en druktechnieken. Wij vertrouwen Packaging Partners steeds meer in de productie van onze producten omdat ze doelgericht te werk gaan en meedenken met het maken van de juiste keuzes en het vinden van oplossingen rondom de chocolade.”

Packaging Partners is actief betrokken bij de ontwikkeling van een nieuwe verpakking of idee. Nadat er vanuit sales een voorstel wordt gemaakt, wordt Rob Daniels actief betrokken bij de technische kant van het verhaal. Vervolgens kijkt hij, samen met Jan Jooris, naar de mogelijkheden en knelpunten van het nieuwe concept. “Voor de productie van onze nieuwe twistfolies heeft Packaging Partners ons advies gegevens over de implementatie van de verpakking. Deze situaties komen vaker voor: een perfecte wisselwerking om zo het perfecte eindproduct te maken.”