Marja van Steen

In een markt waar de concurrentie groot is en de consument net zo makkelijk van merk wisselt als op de snelweg van rijbaan, is een verpakking van groot belang. Dat besefte kaasproducent Uniekaas ook. Met Packaging Partners ruim een jaar aan haar zijde zijn ze nu bezig die markt te veroveren. Marketingmanager Marja van Steen vertelt over deze samenwerking.

Hoewel de samenwerking tussen Uniekaas en Packaging Partners nog jong is, hebben beide partijen elkaar zeker gevonden. “Wij stonden met Uniekaas aan de vooravond van een ingrijpende verandering waarbij we ons merk opnieuw moesten positioneren”, vertelt marketingmanager Marja van Steen. “De verpakkingen van onze plakken en stukken kaas zijn een belangrijk onderdeel voor onze naamsbekendheid. Onze productiedirecteur hoorde in de markt over Packaging Partners en heeft het bedrijf aangedragen.”

Meedenkend en innovatief

In de race voor de nieuwe kaasplakkenverpakking was er nog een andere mededinger, maar daar is uiteindelijk niet voor gekozen. “We kregen diverse voorstellen van Packaging Partners, ze dachten actief mee in het proces en hebben laten zien wat ze kunnen bieden. Nadat we een aantal testen hadden gedraaid zijn we tot een mooi resultaat met hen gekomen.” Dit resultaat is een kaasverpakking die anders is dan het gros in de supermarkt. “Oorspronkelijk zaten onze plakken in een volledig plastic verpakking, net als de rest. Nu hebben we een zogenaamde folieverpakking waarbij papier aan de barrièrefolie is gelamineerd. Hiermee willen we teruggrijpen naar de beleving van vroeger met een flowpack die lijkt op het traditionele kaaspapier.”

Niet alleen is het ontwerp van de flowpack uniek, het is ook innovatief. “Wij proberen het plasticverbruik natuurlijk te reduceren en dit is een mooie manier” legt de marketingmanager uit. “De afgelopen zes jaar hebben we niets aan de verpakking of het product gedaan. Met een low-involvement product als kaas waarin de markt prijs gedreven is, de concurrentie groot en de consument weinig merktrouw is en dus makkelijk van merk wisselt, moesten we wat doen. Nu hebben we onze producten afgestoft en hebben we aan alle knoppen gedraaid om het van origine sterke Uniekaas-merk weer nieuw leven in te blazen, mede dankzij Packaging Partners.”

Succes in de maak

“De samenwerking tijdens dit project is inderdaad heel goed verlopen. Ze kunnen ook onder tijdsdruk snel leveren, ze hebben veel expertise in huis op het gebied van verpakkingen, zijn flexibel en hebben oog voor duurzaamheid. En nog een groot voordeel is dat we qua locatie dicht bij elkaar zitten, zij in Tilburg en wij in Kaatsheuvel. Dus we kunnen snel persoonlijk overleggen.” Een aanrader dus? “Ja, ik zou ze zeker aanbevelen. Hun kracht ligt in de expertise, snelheid in communiceren bij vragen, reacties en opvolgingen en kracht van het meedenken.”

Bovenstaand flowpack project is dus naar wens verlopen, maar hoe duurzaam is de relatie tussen beide bedrijven? Van Steen: “Praktisch gezien zit de groei nu vooral in de herhaling. Bepaalde zaken die op voorraad moeten liggen om onze producten uiteindelijk in de supermarkt te krijgen. Verder is het een kwestie van goed aangesloten blijven met elkaar. Packaging Partners met advies, wij met ontwikkeling van producten en de communicatie daaromheen. Maar dat gaat lukken, ze halen het onderste uit de kan wat betreft lead times waarmee wij onze positie zeker kunnen verbeteren.”