Verpakkingsoplossingen voor retail

Een stazak van recyclebaar papier voor de slaafvrije chocolade van Tony’s Chocolonely

Slaafvrije chocolade maken, dat is waar Tony’s Chocolonely zich al jarenlang voor inzet. Maar ook duurzaamheid is belangrijk. Daarom zocht het bedrijf naar een recyclebare secundaire verpakking. In samenwerking met Packaging Partners ontwikkelde Tony’s een stazak van recyclebaar papier. Eerst alleen voor de duty free shops op vliegvelden, maar inmiddels ook voor de supermarkten.
Julia Wienk, Purchase Manager voor Tony’s Chocolonely

Julia Wienk, Sourcer bij Tony’s Chocolonely, vertelt dat de keuze voor Packaging Partners eigenlijk heel logisch was. “We hadden onderling al veel contact via onze contractverpakker NOMI Co-Packing. Toen we aangaven dat we een meer duurzame, recyclebare secundaire verpakking zochten, kwam Packaging Partners aan de hand van onze briefing met een aantal opties mét de mogelijkheid om die te testen op de verpakkingsmachines bij NOMI. We stelden nogal wat eisen aan het materiaal: het moest plasticvrij zijn en volledig recyclebaar, maar ook de voedselveiligheid waarborgen en zo sterk zijn dat het op de productielijn of in het winkelschap niet zou scheuren. We waren positief verrast over de innovatieve voorstellen waar Packaging Partners mee kwam.”

Elkaar uitdagen

Tijdens het proces heeft Tony’s Chocolonely Packaging Partners uitgedaagd om tot het beste resultaat te komen. “In de travel retail hadden we al vastgesteld dat een 100% recyclebare verpakking perfect toepasbaar is. Voor de supermarkten wilden we het liefst werken met een wat dunnere papiersoort, ook vanwege het feit dat het minder weegt en dus minder CO2-uitstoot tot gevolg heeft. Bovendien moest het dezelfde look & feel hebben als het papier waarin we onze 180-grams repen verpakken. Aanvankelijk hadden we wat twijfels over het dunnere materiaal, want bij sommige Paaszakken ontstonden scheuren. Wij hebben Packaging Partners gevraagd om te beargumenteren dat deze papiersoort stevig genoeg zou zijn. Tijdens testruns bij NOMI Co-Packing heeft Packaging Partners vervolgens aangetoond dat het tóch mogelijk is, met de juiste instellingen van de verpakkingsmachines.”

Supermarkt

Binnenkort liggen de Tiny Tony’s in een papieren pouch in de supermarkt. “Onze Paaseitjes waren er ook al in verpakt en de reacties daarop waren positief. Over een tijdje is de recyclebare papieren verpakking permanent in de supermarkt te vinden. Om dat mogelijk te maken, is een goede samenwerking noodzakelijk. Gelukkig hebben we die ook. We hebben onze planning gehaald, omdat we goed met elkaar hebben gecommuniceerd en Packaging Partners – ondanks de coronaperiode – snel de testrollen van het papier heeft kunnen leveren.”

Toekomst

Voorlopig zijn de Tiny Tony’s alleen nog in Nederland in een recyclebare papieren pouch verkrijgbaar. “We houden natuurlijk scherp in de gaten hoe dit aanslaat onder consumenten. Als het positief uitpakt, gaan we kijken naar de mogelijkheid om bijvoorbeeld een pouch met andere smaakcombinaties op de markt te brengen. Ook willen we deze verpakkingsvorm gaan uitrollen naar het buitenland.”

Hier meer over weten?

Neem contact op met

Rob Daniels